El retail en el sector esports ha anat evolucionant cada cop més de multimarca a monomarca. Amb el cas de NIKE coneixerem la visió estratègia d'expansió i presència d'una marca global al mercat nacional i europeu amb botigues monomarca, focalitzant en el seu model de negoci i en els eixos claus que sustenten i possibiliten la convivència amb establiments multimarca.
A partir d'aquest exemple d'internacionalització a la inversa descobrirem quins elements té en compte una marca internacional quan aterra al nostre mercat, com s'enfoca l'expansió mundial entre la marca i la multimarca, i quin és el model comercial de la companyia a Espanya.
El grup va tancar 2012 amb una xifra de negoci de 18.086 milions d'euros i 826 punts de venda arreu del món.
Ser fabricant i alhora retailer són dos avantatges clars per a la internacionalització, però si una empresa compta a més amb innovació constant, les oportunitats de créixer en altres mercats s'incrementen exponencialment.
L'aventura internacional de l'empresa familiar catalana GAES es va iniciar al 1993 amb l'obertura del seu primer centre a Portugal, mercat on ja s'ha consolidat amb una xarxa de 26 centres auditius.
A finals de la dècada dels 90, la companyia inicià activitats a Xile, on és líder del mercat, i a Argentina, situant-se com una de les principals cadenes del país. A Turquia, va obrir els eu primer establiment l'any 2005 i ja té 11 centres auditius. Aquest 2013, Gaes està iniciant la seva activitat a Equador.
Un dels principals reptes de futur és estendre la seva xarxa a Llatinoamèrica.
Party Fiesta és un exemple d'empresa que neix fruit d'un procés d'internacionalització a la inversa, és a dir, portant una marca de retail americana al mercat nacional. L'emprenedor i visionari Manuel Hernández, amb arrels familiars dins del sector de la bijuteria i els articles de Nadal, es va interessar en la indústria de les disfresses i va apostar per portar a Espanya un concepte originari d'Estats Units, Party City, que poc més tard convertiria en Party Fiesta.
Avui, 20 anys més tard, Party Fiesta disposa de 85 punts de venda distribuïts en 10 països: Espanya (56), Portugal (4), França (17), Panamà (1), Regne Unit (1), República Dominicana (2), Andorra (1), Eslovàquia (1), Marroc (1) i Pakistan (1).
Darrere de cada marca comercial hi ha una filosofia que ve marcada per un/a emprenedor/a que un dia va dipositar tota la seva energia en fer realitat el seu somni. L'adaptació d'aquest somni a una realitat en constant evolució, requereix molta constància, esperit de lluita i capacitat de re invenció.
Lluís Galindo, amb més de 30 anys d'experiència en direcció de recursos humans, aportarà als empresaris la dosis de realisme positiu que fa falta per canviar d'actitud a la vida i a l'empresa. Donarà coratge als retailers a seguir assumint riscos i a vèncer la por d'entrar en aquesta nova era del retail amb passió, esforç i humilitat, per a poder fer front als canvis amb lideratge.
"Mirar enrere amb orgull i amb il·lusió cap endavant!"
Borges comença a exportar oli d’oliva i ametlles des d'Espanya a Europa al llarg dels anys 50. A partir dels anys 80 comença la seva internacionalització anant a altres països del món consolidant-se amb la implantació a Califòrnia l'any 1985. Al 1994 constitueix una filial a Austràlia, i al 1995 adquireix una empresa americana per entrar als Estats Units. Borges USA és avui el seu mercat més gran fora d'Espanya i els seus productes estan presents a les principals cadenes de distribució com Wal-Mart, Safeway o Ahold.
El grup català va iniciar la seva forta expansió l'any 2000 i té presència internacional avui als Estats Units, França, Marroc, Austràlia i Rússia.
L'aposta per la qualitat dels seus productes i la innovació constant són els factors clau de creixement per al grup, que desitja seguir el seu procés d'expansió i diversificació valorant oportunitats a nous mercats.